home » lopend stilstaan » WAAROM | ik doe wat ik doe?

WAAROM | ik doe wat ik doe?

Gepubliceerd op 20 januari 2019 22:27

Onlangs deed ik de opleiding Teamwerk bij Vidarte in 's-Hertogenbosch. Een mooie mix van systemisch werken, nlp, teambuilding/coaching/training/spirit/games, transactionele analyse en nog veel meer. Een prachtige aanvulling voor de toolkit in mijn rugzak om teams vanuit een mensgerichte aanpak mee op avontuur te nemen in een proces van groei. Een absolute aanrader. Tijdens het eerste blok werd aan iedere cursist gevraagd voor de groep te vertellen waarom je doet wat je doet. Om je Big Why te delen en waar je warm voor loopt. Direct een mooie werkvorm om me te verbinden met mezelf en de groep.

 

Mijn verhaal ...

 

Na een succesvolle carrière in de marketing en communicatie raakte ik burn-out. Ik had alles. Een vet salaris, een dikke auto en een eindejaarbonus waar ik nu nog wel eens jaloers op ben. Ik voelde me alleen doodongelukkig. En mijn lichaam ook. Een zeer hectische job, niet helemaal mijn ding, lange reistijden en vooral heel veel uren werken, werken en nog eens werken. Op een dag stelde ik mezelf de vraag 'Waarom doe ik dit eigenlijk?'. Het antwoord kwam niet en ik stortte volledig in. De dag erna meldde ik me ziek en was ik bijna een half jaar uit de roulatie. Mijn huisarts, arbo arts en internist zeiden 'Ga maar wandelen!'. Toen mijn baas op een dag op ziekenbezoek kwam dacht ik 'Ha fijn, hij komt met een fruitmand'. Helaas. Hij vertelde me dat er een reorganisatie gaande was en dat ze mij niet meer konden gebruiken. Na nog wat heen en weer gejobhop raakte ik uiteindelijk mijn baan kwijt en stond ik opeens aan het loket bij het UWV. Voor de 2e keer in mijn carrière. Ik zakte door de grond. Van Account Director naar werkeloos. Ik nam het roer in eigen handen en begon mijn eigen bedrijf. Toen het tijdelijke contract van laatste parttime baan was afgelopen stond ik in de startblokken voor 100% zelfstandig ondernemerschap. Toen belde mijn vrouw met de mededeling dat mijn hele zakelijke rekening, inclusief krediet, was leeggeroofd door een stel cyber criminelen. Ik stond met mijn rug tegen de muur. Met een behoorlijke schuld. Ik was blut. Waarbij alle instanties (politie, rechtsbijstand en mijn bank) me lieten vallen als een baksteen. Uiteindelijk werd de dader gepakt, en na een tijd vrijgelaten omdat de case was verjaard. Zo frustrerend. Ieder kwartaal moest ik ook nog eens opdraaien voor de rente, ik had immers een schuld opgebouwd. Heel onrechtvaardig.

 

Het was het moment om het avontuur met mezelf aan te gaan. Ik ging eerst 10 dagen naar een Vipassana stilte retraite. Na 3 dagen werk ik knettergek. Waarom deed ik dit in godsnaam? Van 's ochtends 5 uur tot 's avond 21.30 uur stil zijn en stil zitten. In volledige stilte. Geen oogcontact, geen fysiek contact met anderen, geen wifi, internet, mobiel, boek of meer van dit soort afleidingen. Op dag 6 had ik een doorbraak. Ik voelde me één met alles om me heen. Het werd stil in mij en er was een enorme innerlijke vrede. Heerlijk. Het was mijn drive om uiteindelijk Mindfulness trainer te worden. Op weg naar innerlijke rust. Daarna vervolgde ik mijn reis tot NLP trainer. Deze doelgerichte methodiek in succesvol denken, voelen en handelen gaf me richting in mijn leven. Het bracht me in contact met mijn diepste drijfveren en maakte me bewust van hoe ik de wereld waarnam. En hoe ik het ook anders kon zien. Het grootste avontuur was mijn pelgrimage naar Santiago de Compostela. Bijna een maand lang dagelijks onderweg zijn met mijn persoonlijke rugzak gaf me een route om mezelf te ontdekken. Om mezelf te zijn. Zo waardevol. Op de laatste etappe van Santiago de Compostela naar Finisterre besloot ik 'Dit is wat ik met groepen ga doen!'. Mensen mee op avontuur nemen. Op weg naar zichzelf. De intentie was gezet.

 

Alleen had het leven na mijn 3 B's (burn-out, baan kwijt, blut) nog meer avonturen in petto. Door de bankpas fraude raakte ik financieel meer en meer in de problemen. Mijn gezondheid ging enorm achteruit. Het grootste obstakel op mijn pad was mijn tinnitus (oorsuizen) en hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid). Enorm balen. Toen een KNO-arts zei 'Leer er maar mee leven!' zag ik geen uitweg meer. Ruim 10 jaar heb ik geknokt en gestreden tegen die enorme irritante piep in mijn oren, 24/7. Het liet mij door hele diepe dalen lopen. Waarin ik soms echt klaar met het leven was. Uiteindelijk belandde ik zelfs bij de voedselbank, met nummer 35 om wekelijks mijn voedselpakket op te halen. Wat een super heftige les in nederigheid. Ook voor mijn gezin. Met al mijn levenservaring en tools in mijn rugzak besloot ik opnieuw het avontuur met mezelf aan te gaan. Me vooral te focussen op datgene wat ik graag doe en waar ik energie van krijg. Uiteindelijk ging ik met kansrijke jongeren het avontuur aan, onderweg naar Santiago de Compostela. Op weg naar zichzelf. Zo gaaf! Na een jaar vond ik het genoeg om bij de voedselbank in de rij te staan. Ik besloot langzaam de weg omhoog te gaan bewandelen. Begin 2018 ging ik opnieuw naar een Vipassana retraite. Dit keer om een hele grote uitdaging aan te gaan. Mijn tinnitus te omarmen. Dit waren één van de heftigste 5 dagen uit mijn leven. Tinnitus en stilte zijn geen goede combi. Ik brak en moest zo ontzettend huilen. Tijdens een loopmeditatie sprak mezelf vastberaden toe en zei 'Dit is het moment om mijn tinnitus te omarmen'. Ik verwelkomde de geluiden in mijn hoofd. En voelde een diepe heling van binnen. De tinnitus is er nog steeds, alleen veel minder aanwezig. Het trekt nog maar zelden mijn aandacht. Ik kan er prima mee leven. Ik ben me nog meer bewust van mezelf. En vooral blij! Op dit moment verdiep ik me verder in de Wim Hof (The Iceman) Methode. Voor mij een hele fysieke manier van Mindfulness. Het brengt me op een heel diep niveau in contact met mijn body en mind. En de kracht van binnen. Zo cool!

Het is mijn visie dat het leven één groot avontuur is dat je de kans geeft om jezelf te ontdekken. Zodat je jezelf kunt zijn. Super waardevol. Daarom is het mijn missie op mensen mee op avontuur te nemen naar zichzelf. Op weg naar een waardevolle schat: JIJ! Zo kunnen we met zijn allen gaan stralen en samen de wereld verlichten. Daarbij gaat mijn hart het snelst kloppen als ik met kansRIJKE jongeren mag werken. Want zij zijn de toekomst!

 

Meer over mijn avonturen lezen? Bestel dan mijn boek 'Je bent een schat!' met drie waardevolle routes om jezelf te ontdekken.

buen camino


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.