lopendstilstaan » inspirajohn » WAARDERING | Spreek het uit!

WAARDERING | Spreek het uit!

Gepubliceerd op 6 juni 2019 15:40

Afgelopen periode kwam het thema ‘waardering’ meerdere keren op mijn pad. Het werd aangewakkerd tijdens de eerste uitzending van ‘Beau en de Veteranen’. Weer een waanzinnig inspirerend programma van één van mijn tv-helden Beau van Erven Dorens. Daarin volgt hij een aantal ex-militairen met PTSS tijdens een avontuurlijk coaching programma in Noorwegen.


In de eerste aflevering was het meteen raak. Tijdens een groepsgesprek werd een deelnemer enorm getriggered. Toen een deelnemer aangaf waardering en erkenning te missen vanuit de maatschappij, maakte de oppercoach een in mijn ogen nogal onhandige opmerking. Dat je dit vooral in jezelf moet zoeken. Dat je daarbij niet afhankelijk moet zijn van de ander. Dat je waardering en erkenning pas kan ontvangen als je het jezelf geeft. Hmm, best kort door de bocht. Al snap ik het ook wel. Het mentaal, theoretische verhaaltje ging er niet in bij de deelnemer. Die flipte helemaal door en kwam in zijn boosheid terecht. Natuurlijk zegt dat ook iets over de deelnemer.

 

Voor mij is waardering niet zo zwart-wit. Waardering komt van twee kanten. Het gaat over geven aan en ontvangen van. Juist door je waardering zo af en toe uit te spreken naar de ander, kan de ander zich bewust worden van de waarde die je hebt voor de ander. Dat mag je dan ook ontvangen. Daardoor kan je jezelf juist gaan waarderen. Of meer gaan waarderen. Het kan licht schijnen op de blinde vlek die je zelf niet ziet. Het is een prachtig middel tot persoonlijke groei. En laten we eerlijk zijn. Er is helemaal niks mis met zo af en toe een schouderklopje krijgen. Gewaardeerd worden door de ander is prima. Het geeft een glimlach op je gezicht en zet je direct in je kracht. Het is toch fijn om te geven en te ontvangen. En ja, natuurlijk is het soms ook wat onwennig. Omdat we het niet altijd gewend zijn om gewaardeerd te worden.

 

In mijn trainingen en teamactiviteiten is de ‘waarderingscirkel’ inmiddels een vast onderdeel. Eigenlijk heel eenvoudig. Aan de ander benoemen ‘wat ik in jou waardeer is …’. Het blijft altijd weer magisch om te zien wat dit met de ander doet. Het geven en ontvangen van waardering, recht uit je hart. Van mens tot mens. Ook met jongeren doe ik dat altijd. Op een rots in Finisterre gaan staan, voor de groep en de waardering van de ander voor jou ontvangen. Super mooi en enorm krachtig. Ook ik mocht op de steen gaan staan en ontvangen. Zeer intens om te horen dat ik gewaardeerd werd. 

 

Tijdens mijn eigen burn-out preventie training jaren geleden inspireerde de trainer me door te zeggen wat zijn drive was om dit werk te doen. Hij wilde mensen weer mooi maken. Vanmorgen werd ik tijdens een training aan jongvolwassenen verrast door een stuk waardering. Een deelneemster zij opeens tegen me ‘Je bent een mooi mens!’. Ze gaf aan het te waarderen dat ik van heel ver ben gekomen en dan met zoveel passie en enthousiasme jonge mensen wil helpen op hun pad. Die kwam binnen, recht in mijn hart, recht in mijn ziel. Ik viel even stil. Liet de waardering binnen komen en zei ‘dankjewel’. Het ontroerde me. Ik weet inmiddels dat ik mijn passie leef. En toch blijft het cool dat zo af en toe te horen. Ik genoot ervan.

 

Dus ... #doesgek spreek je waardering uit naar de ander, durf te geven en te ontvangen. En waardeer jezelf!

 

buen camino,

 


«   »